vrijdag 23 december 2011

Oliebollen!

Het is bijna kerst, en dus ook bijna oud op nieuw / nieuwjaar. Ik zelf heb er heel veel zin in! En met nieuwjaar verheug ik me ook zeker op de oliebollen. Hier een recept om deze zelf te maken!



Voor ongeveer 35 stuks

Ingrediƫnten
1 kilo tarwebloem
1 liter water
20 gram zout
50 gram suiker
80 gram gist
10 gram kaneel
Enkele druppeltjes citroensap

Eventueel:
200 gram rozijnen
100 gram verse appelstukjes

Meng de gist met het water. Voeg daarna de bloem erbij en meng het beslag kort met een mixer op de laagste stand. Roer de vulling erdoor en laat het beslag vervolgens 45 minuten tot een uur op een lauwwarme plaats rijzen. Je kunt het beslag het beste in een emmer doen om te laten rijzen. Voorkom uitdroging door een natte theedoek over de emmer te leggen.
Schep het beslag met een lepel of ijsknijper in olie van 180 graden Celsius. Als je een frituurpan gebruikt, zet deze dan op 190 graden! Bak de oliebollen ca. zes minuten (nooit meer dan vier tegelijk bakken). Gebruik voor het bakken arachide-olie en ververs de olie regelmatig. Laat de oliebollen even uitlekken in een vergiet met eventueel een stuk keukenpapier. Leg ze daarna op een grote schaal en bepoeder met poedersuiker, en smullen maar!

1 opmerking: