vrijdag 2 maart 2012

Spekkoek

Ik weet niet of veel mensen dit kennen, maar het is een soort indische taart. En ik kan je vertellen, het is écht heel erg lekker. Ik wil graag eens een keer zelf spekkoek maken dus hier het recept. Lees mee!

Ingrediënten
* 100-150 gr meel
* 11-12 eieren
* 400 gr boter
* 2 zakjes vanilla suiker
* zout
* 250 gr bastersuiker (wit)
* 8 tl kaneel
* 4 tl anijs
* 3 tl gemalen kruidnagelen
* 2 tl kardamon
* 2 tl nootmuskaat

Hulpmiddelen

* bakblik 22 cm
* spatel
* mixer
* pollepel
* grote kom (2 maal)
* grilloven

Voorbereiding

* boter zacht laten worden (niet smelten)
* eieren scheiden
* eiwit kloppen
* kruiden klaarzetten
* bakblik invetten
* oven op 110-140 C*
* usual mise en place

Bereidingswijze

- maak van de boter een romige massa met de mixer
- wanneer romige massa, doe er suiker met zout en vanille suiker bij
- al roerend er de eigeel langzaam bij doen, roer met pollepel
- hierna heel voorzichtig geklopt eiwit toevoegen in etappes, met pollepel
- meel toevoegen en roeren
- wanneer beslag enigszins glad, scheiden in twee kommen
- ene beslag met kruiden, andere zonder kruiden
- resultaat= beslag voor bruine laagjes en beslag voor witte laagjes
- begin met wit laagje in bakblik, heel weinig>> dunne laagjes. 4 minuten in oven op 100-140 graden (grillstand!!)(tijd is afhankelijk van oven) laagje mag niet aanbranden, maar moet wel echt gaar zijn!!
- na 4 min volgende laag (bruin) en ga zo voort totdat beslag op.
- wanneer laatste laagje kun je de koek nog even laten garen op 100 graden normale stand
- blik eruit halen 5 minuten afkoelen
- nu verder laten afkoelen zonder springvorm

1 opmerking: