Ingrediënten
* 100-150 gr meel
* 11-12 eieren
* 400 gr boter
* 2 zakjes vanilla suiker
* zout
* 250 gr bastersuiker (wit)
* 8 tl kaneel
* 4 tl anijs
* 3 tl gemalen kruidnagelen
* 2 tl kardamon
* 2 tl nootmuskaat
* 11-12 eieren
* 400 gr boter
* 2 zakjes vanilla suiker
* zout
* 250 gr bastersuiker (wit)
* 8 tl kaneel
* 4 tl anijs
* 3 tl gemalen kruidnagelen
* 2 tl kardamon
* 2 tl nootmuskaat
Hulpmiddelen
* bakblik 22 cm* spatel
* mixer
* pollepel
* grote kom (2 maal)
* grilloven
Voorbereiding
* boter zacht laten worden (niet smelten)* eieren scheiden
* eiwit kloppen
* kruiden klaarzetten
* bakblik invetten
* oven op 110-140 C*
* usual mise en place
Bereidingswijze
- maak van de boter een romige massa met de mixer
- wanneer romige massa, doe er suiker met zout en vanille suiker bij
- al roerend er de eigeel langzaam bij doen, roer met pollepel
- hierna heel voorzichtig geklopt eiwit toevoegen in etappes, met pollepel
- meel toevoegen en roeren
- wanneer beslag enigszins glad, scheiden in twee kommen
- ene beslag met kruiden, andere zonder kruiden
- resultaat= beslag voor bruine laagjes en beslag voor witte laagjes
- begin met wit laagje in bakblik, heel weinig>> dunne laagjes. 4 minuten in oven op 100-140 graden (grillstand!!)(tijd is afhankelijk van oven) laagje mag niet aanbranden, maar moet wel echt gaar zijn!!
- na 4 min volgende laag (bruin) en ga zo voort totdat beslag op.
- wanneer laatste laagje kun je de koek nog even laten garen op 100 graden normale stand
- blik eruit halen 5 minuten afkoelen
- nu verder laten afkoelen zonder springvorm
- wanneer romige massa, doe er suiker met zout en vanille suiker bij
- al roerend er de eigeel langzaam bij doen, roer met pollepel
- hierna heel voorzichtig geklopt eiwit toevoegen in etappes, met pollepel
- meel toevoegen en roeren
- wanneer beslag enigszins glad, scheiden in twee kommen
- ene beslag met kruiden, andere zonder kruiden
- resultaat= beslag voor bruine laagjes en beslag voor witte laagjes
- begin met wit laagje in bakblik, heel weinig>> dunne laagjes. 4 minuten in oven op 100-140 graden (grillstand!!)(tijd is afhankelijk van oven) laagje mag niet aanbranden, maar moet wel echt gaar zijn!!
- na 4 min volgende laag (bruin) en ga zo voort totdat beslag op.
- wanneer laatste laagje kun je de koek nog even laten garen op 100 graden normale stand
- blik eruit halen 5 minuten afkoelen
- nu verder laten afkoelen zonder springvorm
Kende het niet, maar ziet er goed uit!
BeantwoordenVerwijderen